WINA


ROCHA'S TAWNY PORTO

pochodzenie: Portugalia
region: Porto
rodzaj: czerwone słodkie
jakosć: AOC - Appellation d'Origine Contrôlée (Najwyższa Klasa Win Jakościowych)
zawartość alkoholu: 19%
opis: czerwone, słodkie, likierowe
Porto Rocha's to łagodny trunek z bukietem i smakiem czereśni oraz lekkim posmakiem wiśni z nutą orzechów laskowych i włoskich; rodzaj Tawny to Porto zestawiane z kilku roczników poddane dojrzewaniu w beczce co najmniej 10 lat aż do chwili osiągnięcia typowej brązowej barwy z płowym odcieniem, pasuje do: klasyczna przystawką są orzechy lub ostry ser (gorgonzola lub dojrzały cheddar lub gouda)
temperatura spożycia: ok. 16 oC chociaż schłodzone w upalne dni może być krzepiącym i stawiającym na nogi trunkiem


PEDRO XIMENEZ - SHERRY Jerez De La Frontiera

    

pochodzenie: Hiszpania
region: Andaluzja
rodzaj: czerwone słodkie
szczep winogron: Pedro Ximenez
jakość: DOC Denominazione di Origine Controllata (Najwyższa Klasa Win Jakościowych)
zawartość alkoholu: 17.5%
opis: ciemno-brunatne wino likierowe, z wyraźnym smakiem i aromatem suszonej śliwki i rodzynek wraz z orzechem włoskim. Sherry to wino wielostronne, co staje się tutaj szczególnie widoczne. Określenie P.X. odnosi się do danego typu sherry. P.X. oznacza tu Pedro Ximénez i opisuje ciemne, mahoniowe, intensywne słodkie wino.
pasuje do: idealny trunek do deserów, kawy oraz lodów
temperatura spożycia: ok. 8-12oC


LA SOLEA -JUMILLA DO-MONASTRELL

    

Pochodzenie: Hiszpania
Region:Jumilla
Rodzaj: czerwone, półsłodkie
Rocznik: 2002
Jakość: Denominacion de Origen
Zawartość alkoholu: 12 %
charakterystyczne wino czerwone o głębokiej barwie, posiadające dojrzałe i intensywne aromaty owocowe, o dobrej strukturze i wyraźnie owocowym posmaku, czaruje smakiem dojrzałej czereśni która po chwili pozostawia wrażenie pestkowe; zaskakująca koncentracja i harmonijna pełnia Hiszpański region upraw winogron Jumilla położony jest w górach w głęb lądu od Walencji na południowym-wschodzie Hiszpanii, ten chwalebny przedstawiciel tego regionu oferuje ciepło, temperament i osobowość; zachęca do skosztowania kolejnego kieliszka
pasuje do: wino z ochoty na wino; do deserów np. biszkoptu z czereśniami temperatura spożycia: 16-18 °C


COTEAUX DU LANGUEDOC LA CLAPE - AOC

    

Pochodzenie: Francja
Region: Langwedocja
Rodzaj: czerwone wytrawne
Rocznik:2002
Jakość: AOC
Zawartość alkoholu: 12 %
wino o pięknym rubinowym kolorze subtelnym aromacie korzenno- waniliowym oraz owoców leśnych takich jak jeżyna, malina, borówka z delikatną nutą świeżo zmielonego pieprzu w smaku owocowy świeży, lekki z nerwem pasuje do: potrawy z makaronem, wędliny, mięsa z rusztu,
temperatura spożycia: ok16OC


CABERNET SAUVIGNON - Paarl- RPA

    

Pochodzenie: RPA
Region: Paarl
Rodzaj: czerwone półwytrawne
Rocznik: 2003
Szczep winogron: Cabernet Sauvignon
szczep winogron: Cabernet Sauvignon Jakość: AOC
Zawartość alkoholu: 13 %
wino o kolorze głębokiej czerwieni w bukiecie i smaku wyraźnie wyczuwalna czarna porzeczka z nutami gorzkiej czekolady złożone z dwóch niuansów smakowych: na poczatku delikatna półsłodycz która na podniebieniu zarysowywuje swój charakterystyczny smak garbnika powodując ze na się wrażenie wytrawności ; pasuje do: dość wyrazistych potraw z uwagi na swój zdecydowany charakter
temperatura spożycia: ok16 °C


BURG LAYER SCHLOSSKAPELLE- KABINET - Nahe

    

Pochodzenie: Niemcy
Region: Nahe
Rodzaj: białe, półwytrawne
Szczep winogron: Bachus
Rocznik: 2003
Jakość: QmP Kabinett
Zawartość alkoholu: 8.5 %
wino z akcentem słodyczy przełamanym delikatną kwasowością grejpfruta intensywny, naturalny cukier resztkowy tego wina harmonizuje z jego mineralną strukturą; czaruje świeża, orzeźwiająca elegancją ; Nad rzeką Nahe i jej małymi dopływami leży obszar uprawy winogron noszący tę samą nazwę; w tym regionie ukształtowanym przez góry i wzgórza winogrona rosną często na stromych zboczach, co korzystnie wpływa na ich dojrzewanie
pasuje do: deseru doskonałe do sałatek i delikatnych ryb np. pstrąga
temperatura spożycia: 8 - 10OC